Suç ve Ceza – Dostoyevski

Dostoyevski’nin bu kült eseri için söylenecek çok bir şey yok aslında, zira herkesin mutlaka okuması gereken bir başyapıt olduğunu düşünüyorum.. Yine de kitaba dair bir iki kelime etmek isterim..
Kitabın temelini, işlenen bir suçun altında yatan psikoloji ve sonrasında ortaya çıkan ahlaki sonuçlar oluşturuyor. Baş karakter Raskolnikov hayatta eşitlik ve adalet olması gerektiğine inanan, dürüst, aydın ve yoksul bir genç. Ona göre, insan sadece iyilik ve düzenin gerekliliği için birini öldürebilir ve bu onu bir suçlu değil, aksine bir kahraman yapar. Onun deyimiyle bir “bit” olmaktan kurtarır. Tasarladığı cinayeti işlemesindeki temel amacı da budur ama sonrasında hayal ettiği iç huzuru ve düzeni değil, derin bir psikolojik buhranla savaşırken bulur kendini..
Suç ve Ceza, Raskolnikov çevresinde suç, suçluluk psikolojisi, vicdan muhasebesi, inanç ve ahlak kavramlarıyla Petersburg’un yoksul kesiminin hikayesidir aslında..
İnsan ruhunun yaşadığı hezeyan ve çelişkileri anlatan en iyi eserlerin başında gelir benim için.. Okuyun, okutun.. #kzlgezegenöneriyor

Bir yanıt yazın